Njemačko presjedanje EU-om

Merkel: Njemačko presjedanje EU-om će izgledati drugačije no što smo planirali

Foto: EPA-EFE

NJEMAČKA kancelarka je najavila u subotu da će borba protiv posljedica pandemije koronavirusa biti u središtu predsjedanja Njemačke Vijećem Europske unije u drugoj polovici ove godine.

„Njemačko predsjedanje će biti u znaku borbe protiv pandemije i njezinih posljedica“, rekla je Merkel u svojoj redovitoj video poruci.

Ona je ustvrdila da će toliko dugo dok ne bude pronađeno uspješno cjepivo, pandemija određivati život u Europi.

„To znači da će njemačko predsjedanje EU-om proteći potpuno drukčije nego što smo planirali“, rekla je Merkel.

Mjere borbe protiv posljedica pandemije će ići u smjeru gospodarskog oporavka i socijalnog jedinstva u Europi.

„Pandemija koronavirusa je ogroman izazov za cijelu Europsku uniju i pogođene su sve članice, pritom neke, poput Italije i Španjolske teže. I zato moramo pronaći načina kako reagirati zajednički“, rekla je Merkel.

„Europa funkcionira“

Ona je rekla kako je u ovakvim situacijama „Europa još važnija“ nego inače i da je pokazala da funkcionira i u kriznim vremenima.

„Europa funkcionira iako se ne možemo fizički sastati u Bruxellesu nego razgovaramo preko video i telefonskih veza. No mi smo u prisnom kontaktu“, rekla je Merkel.

Ona je još jednom naglasila kako će Njemačka u budućnosti uplaćivati više u zajednički proračun EU-a.

„Njemačka će se morati angažirati mnogo više nego što smo to do sada planirali“, poručila je kancelarka i dodala kako „Njemačka gospodarski stoji dobro“ ali da ima zemalja u EU-u koje se brinu oko gospodarske budućnosti.

U smjeru daljnje EU integracije njemačka kancelarka je spomenula poreze na financijski sektor i zajedničku politiku trgovine ispušnim plinovima. Isto tako je kao jedan od prioriteta naglasila jačanje zdravstvenog sektora u zemljama članicama.

„Naš cilj je da na kraju predsjedanja imamo više Europe i to Europe koja je bolje dorasla izazovima 21. stoljeća nego što je to slučaj danas“, rekla je Angela Merkel u svojoj redovitoj videoporuci.

Njemačka vlada će na sjednici u srijedu raspravljati o smjernicama njemačkog predsjedanja EU-om koju ova zemlja početkom srpnja preuzima od Hrvatske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Comments are closed.