Paralelno vezivanje punjača

Cose je napisao/la:
Roman je napisao/la:
Razmislit ću o tome, Trebao bih ga voziti kao dodatni i nekako jednostavno spajati izvana na postojeći i onda ga uštekati na drugu fazu na Menekeš adapteru i evo ga odmah duplo brže punjenje. Imaš li ti tako nešto i kako si ga ti spojio. Treba ga spojiti u paralelu sa postojećim i narihtati isti napon kao na postojećem. Da li smeta ako postojeći daje 18 A a dodatni bi davao 16 A i da li bi se to računalo kao da puni sa 34 A.

Kod mene je sporo punjac 16A u paraleli sa brzim punjacem 40A – moraju biti podeseni na isti napon i onda ih spajas u parelelu, nema veze ako su razlicite snage jer se struje zbrajaju.

Jedino sto treba paziti je da punjace ne spajas na baterije kada su iskljuceni jer dolazi do iskrenja koje ponekada ubije ispravljac(e) – znaci ako bi ovaj dodatni povremeno spajao onda ga prvo moras ustekati na strani 220V i tek onda, kada se probudi, na baterije. Kod mene su punjaci spojeni Anderson konektorima 50A iako su stalno u autu, ali dobro dodje kada ih treba izvaditi.

Dobro znam da punjače ne smijem spajati bez uštekavanja u 220 V ali za tu svrhu koristim I jednu običnu žarulju 110 V 40 W koju spojim privremeno u seriju I kada se ona ugasi brzo prikopčam kontakt bez iskrenja. Smile

Probati ću do slijedećeg “dalekog putovanja” staviti dodatni čubijev punjač u Traubeka I time poduplati brzinu punjenja.


Postoji sigurniji način, i jedini ispravan ( koji je stručno priznat).
Za paralelno vezivanje punjača koji nisu identični treba koristiti vezu sa diodama.
[img][/img] Diode trebaju trajno držati struju punjača (obično trebaju hladnjak ) i dvostruki napon baterije.
U ovakvoj vezi punjači ne moraju čak ni biti istog napona.
Struja punjenja ja jednaka zbiru struja punjača dok se ne dostigne napon onoga punjača koji ima manji napon.
Tada on prestaje puniti i struja punjenja ja jednaka struji drugog punjača dok se ne dostigne njegov napon.
Sa ovakvom vezom se punjači mogu ukopčavati i iskopčavati, po volji jedan ili oba, bez opasnosti od udarnih šokova i varničenja, i kad nisu uključeni.

Za serijsku vezu nejednakih punjača treba koristiti diode po šljedećoj šemi:

Sve drugo su improvizacije za koje vrijedi Marfijev Zakon.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku